Istrie.reismee.nl

Pula Aquarium Verudela

Een ander leuk plekje in Pula is de landpunt Verudela. Dit is net als Stoja waar onze camping op ligt een eigen landpunt met eigen baaien en zwemgelegenheden. Er zitten hier veel hotels en appartementen maar het is lekker ruim opgezet. Er zijn twee restaurantjes, tennisbanen, midgetgolfbanen, strandjes en je kan er wandelen. Verder is er een oud fort wat helemaal gerestaureeerd is en is omgebouwd als aquarium.



Het is vergelijkbaar met Sealife Scheveningen maar dan wat minder luxe en wat groter qua opzet en opvangmogelijkheden. Aquarium Pula valt ook binnen de Pula+ ticket en is daarmee voordelig te bezoeken. Het is zeker de moeite waard en voor kinderen leuk omdat het in een oud fort is ingebouwd.



Het aquarium Pula is ontstaan vanuit een hobby. Een particulier initiatief van een aquarium liefhebber die een wat uit de hand gelopen hobby omgezet heeft in een goedlopend bedrijf. Het oude fort is helemaal uit zijn overgroeide en verbrokkelde staat van zijn opgeknapt door deze mensen en bovenin het fort is hiervan nog een foto expositie te zien. Petje af voor deze harde werkers.



Het fort kent meerdere verdiepingen en zij gangen alsmede een buitenverblijf wat nog deels in aanbouw is. Buiten vind je riviervissen en verschillende soorten waterschildpadjes alsmede een overkapping waar je wat kan zitten om te eten of te drinken.



Verder is er een expositie over het ontstaan van de aarde, in de verschillende gangen zie je de verschillende tijdperken en hoe het leven op aarde en de mens is geevolueerd tot de huidige tijd. Er zijn voelboxen waar je soms voorzichtig mee moet zijn omdat er best scherpe dingen in kunnen zitten en je kan ook je neus gebruiken voor de verschillende geurboxen met verschillende kruidengeuren.



En verder zijn er veel, heel veel aquaria. Ontzettend veel aquaria. Kleine en grote aquaria met vissen uit de zee rondom Kroatië die je ook in het klein ziet zwemmen als je met je duibril aan het zwemmen bent. Je kan namelijk heel goed snorkelen op de wat rotsige stranden en vindt daar veel visjes en soms garnaaltjes in het water. Een deel daarvan zag je hier ook terug.



Verder kent Pula aquarium roggen, haaisoorten, garnaaltjes, kreeften, krabben, anemonen, schelpdieren, zeepaardjes en schildpadsoorten. Ze hebben een zeeschildpaddenopvang en daar in zijn ze uniek.



Ze hebben grote bakken voor deze beesten en alle zeeschildpadden die gewond, ondervoed of ziek aangetroffen worden in de verre omtrek van Kroatië worden hier binnen gebracht door vissers of mensen die hen aangetroffen hebben. Zij verblijven hier een tijdje om daarna weer vrijgelaten te worden als ze zijn opgeknapt. Ze worden gevoerd met inktvis en visstukjes.



Buiten de zee beestjes hebben ze ook wat zoetwatervissen zitten zoals Piranja's. Die komen hier niet van nature voor maar zijn wel interessant om te zien.



Als je helemaal naar boven gaat kom je boven op het fort terecht. In het midden is een groot rond gat wat helemaal naar beneden gaat en waar voorheen een houten geschutskoepel heeft gezeten, aldus Michel. Daarmee werd de omliggende baai en zeepunt verdedigd.



Vanaf de bovenkant heb je een prachtig uitzicht op Pula en op de baai van Verudela.


Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!