Pula
Pula is een van de grootste steden van Istrië. Het is een stad die telkens groter werd en uiteindelijk is gebouwd op zeven heuvels. Dit is ook duidelijk te merken als je door Pula heen rijdt. Dan
weer laag, dan weer hoog. Pula heeft tevens een enorme haven en kent kleine schiereiland achtige puntjes met eigen baaitjes zoals de landpunt waar onze camping Stoja op ligt.
We kwamen met ons vliegtuig 's avonds laat aan op de 22ste en kregen op het vliegveld gelijk onze huurauto toegewezen. In het donker door Pula rijden is goed te doen want 's avonds laat is het er relatief rustig en goed verlicht. Het haven gebied is trouwens een plaatje als je er in het donker rijdt want ze hebben alle hijskranen prachtig uitgelicht. Het vormt dan een kleurrijk schouwspel van steeds van kleur veranderde stalen giganten. Heel imposant om te zien.
De stad zelf is overdag een hectiek. Het verkeer is er loei druk. Pula kent een aantal grote kruispunten met enorme rotondes en de aansluiting op de snelweg is nog niet helemaal afgebouwd en kent wat omleidingen. Er zijn enorm grote supermarkten zoals de Lidl, Konzum, Kaufland, Plodine en Mercator. Het zijn de meest bekende supermarktketens en je kunt er met je maestro pinpas afrekenen. Dat is wel fijn.
Overdag je auto parkeren in Pula is een enorme uitdaging. Er zijn veel parkeerplaatsen maar ook ontzettend veel toeristen en verkeer. Je moet echt geluk hebben en we hebben gemerkt dat in de straatjes achter het havengebied je het meeste kans op een parkeerplaatsje hebt. Je moet dan echter nog wel een stukje lopen naar het centrum.
Het centrum van Pula wordt gedomineerd door Romeinse invloeden. De enorm grote Arena, welke de vier na grootste in de wereld is, is nog in goede staat en wordt ook gerestaureerd. Er worden er regelmatig activiteiten georganiseerd zoals schouwspelen en filmavonden op wide screen. Onder de Arena vind je gewelven met de overblijfselen van een olijfolie fabriek.
De Arena is wel een bezichtiging waard en als je van kunst en cultuur houdt kan je een Pula+ ticket kopen waarbij je meerdere bezichtigingen in Pula kunt doen met korting. Je kan hiermee namelijk ook dan de tempel van Apollo bezoeken en de onderaardse gangen die onder de stad doorlopen waar men in de eerste wereldoorlog geschuild en ondergedoken heeft gezeten.
De stad heeft nog twee oude stadspoorten over gehouden. Dat is de grote poort die midden in het centrum staat en de tweelingpoort die er aan de rand van het centrum staat tussen het winkelgebied en de Arena. Beide poorten dateren uit een tijd dat Pula nog ommuurd was met stadspoorten om het "gespuis" buiten te houden.
In Pula kan je naar hartelust winkelen, je hebt er musea die je kan bezoeken en een wandeling langs het havengebied is ook leuk om te doen. Betaald parkeren heb je er in verschillende zones met verschillende tarieven maar wel met muntjesautomaten. Dit geldt tot 22 uur 's avonds.
Ook hier zie je weer veel souvenirwinkels maar ook de daar vaker in Istrië voorkomende 50 Kuna/7 Euro shops. In deze shops kan je van alles kopen voor maar 7 euro. Van kleding tot koptelefoons, van bikini's tot sandalen, zwemspullen, tassen en allerlei gear voor je telefoon of Ipod. Wat je veel ziet zijn de zogenaamde nepartikelen. Imitaties van dure merken zoals Gucci, D&G maar ook veel koptelefoons en oortjes van Beats by Dr. Dre.
De prijzen van deze artikelen variëren heel erg in andere winkels en bieden en afbieden is geen onbekend verschijnsel in Istrië. Als je niet oppast betaal je al snel teveel. De 50 kuna/7 euro shops maken hier een eind aan. Alles kost hier gewoon 50 kuna en als je van plan bent om iets aan te schaffen is het zeker aan te raden om eerst hier te kijken want je betaalt elders al snel stukken meer voor je koptelefoon of shirtje.
Verder zie je in Pula winkels die werkelijk alle bekende soorten parfums namaken. De kwaliteit van deze parfums is verbluffend goed moet ik zeggen. Beter als wat je in Nederland op de markt aangeboden krijgt aan nepparfum. Je kan hier zelfs kiezen in welke hoeveelheid je hier wilt kopen en de prijzen zijn laag. Ze verkopen ze in diverse maten verstuivers.
Wat je ook veel ziet zijn snoepwinkels. Als ik de Kroaten moet geloven zijn ze verzot op Candy. De Candystores zijn rijkelijk vertegenwoordigd en vaak in stijl van de Pirates of the Caribbean. Het hele gebied rondom Istrië heeft iets met piraten maar daarover later meer.
Rovinj en Porec
We besluiten vandaag aan deze kant van het schiereiland te blijven want er liggen zoveel mooie dorpjes aan de kust die de moeite waard zijn. Het leuke van deze dorpjes is dat ze veelal in
Italiaanse en meer specifiek Venetiaanse stijl zijn gebouwd. Omdat Istrië zo dicht langs de laars van Italië ligt zijn de invloeden duidelijk zichtbaar.
De bouwstijl van veel dorpjes aan de kust is sterk verwant met het Italiaanse vasteland. De straatjes kunnen nauw zijn met hoge huizen waar de was hangt de drogen buiten. De terra kleuren van zacht oranje, bloedrood en maisgeel komen veelvuldig in allerlei tinten voor op diverse gevels. Een enkele keer kom je babyblauw tegen met witte omlijstingen.
In Rovinj is het echter meer in de oranje, rood tinten te vinden. Het dorpje wordt ook wel klein Venetië genoemd omdat het er veel op lijkt. Het grote verschil is natuurlijk dat Rovinj geen kanalen heeft waar bootjes doorvaren maar verder is het een schattig dorpje wat prachtig gelegen is op een eigen landpunt.
Het dorpje staat betekend om de vele kunstenaars, met name schilders, die hier graag werken en hun gallerieën hebben. Wat dat betreft is het ook een beetje het Montmartre van Istrië. Er worden buiten de gebruikelijke souvenirs dan ook veel schilderrijen en schilderwerkjes verkocht. Ook zelfgemaakte sieradenshops zijn hier te vinden.
Je kan er heerlijk wandelen en het stadje heeft een behoorlijk grote aanmeerplaats waar zelf grote cruisschepen aanmeren. Het wordt veel bezocht door toeristen en via bootexcursies kan je een bezoek aan Rovinj brengen. We zijn er deze vakantie meerdere keren geweest en deze eerste keer was het er wat bewolkt.
Na een bezoek aan Rovinje zijn we nog een stukje naar boven doorgereden over de provinciale route. We kwamen langs het Limsky Kanaal maar daar is vanuit de auto weinig van te zien. Vervolgens kwamen we in het volgende stadje aan, Porec genaamd.
Dit stadje heeft een bijzonder mooie oude basiliek die wel een bezoek waard is. Er worden daar volop restauratiewerken gedaan en ze hebben het opengesteld voor publiek waarbij er toch wel heel wat te bekijken is. Het kerkje wat er bij staat is nog steeds in gebruik en heeft een prachtige kapel.
Verder zijn er oude resten te vinden van eerdere kerkdelen uit de verschillende perioden van de historie. Kroatië is namelijk nogal eens bezet geweest door diverse volkeren en culturen. Met name de Romeinen, de Oostenrijkers en de Hongaren hebben er flink huisgehouden en dat is te zien aan de diverse culturele invloeden en resten. Het Kroatische volk is regelmatig onder de voet gelopen en werd dan weer ingelijfd binnen grotere rijken waarbij zij zelf er geen haar beter van werden en enkel als een soort van werkvolk of slavenvolk werden behandeld.
Nog onlangs voor de Bosnische oorlog eind jaren '90 waren ze ingelijfd in een socialistische staatsvorm samen met Macedonië, Bosnië Hercecovina, Slovenië en Servië. De verschillende volkeren waren hier niet echt blij mee en werden met strenge hand in een dictatuur geregeerd. Pas sinds deze eeuw zijn ze een democratisch en onafhankelijk land. Toch is er voor hen nog niet zo heel veel verbeterd. Ze verdienen nog steeds weinig en moeten veel en hard werken voor hun Kuna's.
Er zijn ook verschillende religies te vinden waarbij de islam en het christendom wel de hoofdmoot vormen. Tijdens onze vakantie heb ik echter weinig moslim invloeden gezien en veel christelijke invloeden. Ik denk dat dit komt omdat Rome erg dichtbij is.
Porec is verder een leuk toeristisch plaatsje met veel winkeltjes en restaurants. Het is het enige stadje wat we zijn tegengekomen met voldoende parkeerplaatsen doordat ze net voor hun stadscentrum een prachtig groot betaald parkeerterrein hebben waar je eens niet vooraf hoeft te betalen maar achteraf kan betalen zodat je ontspannen en langdurig het stadje kan bezoeken zonder je druk te maken over de parkeertijd.
We hebben Porec meermaals bezocht maar elke keer als we er waren hadden we er zware regen en onweersbuien.. vreemd genoeg. Echt bizar.. de rest van de vakantie was het prachtig weer maar gingen we naar Porec dan begon het te spoelen en te onweren. We hebben het dorpje daarom enkel met hele donkere luchten en bliksemspektakel gezien.
We zijn teruggereden over de vrij nieuw aangelegde tol snelweg die van Koper naar Pula gaat (of naar Rijeka). Een prima weg die lekker vlot doorrijdt en niet al te duur is. Het is wel opvallend dat deze tol snelwegen voornamelijk gebruikt worden door toeristen en niet zozeer door de eigen bevolking die de veel vollere en langzamere provinciale wegen neemt. Het zullen de kosten wel zijn die hen tegenhoudt.
Brijuni Nationaal Park
Vandaag maken we een boottocht naar een van de nationale parken die Kroatië rijk is. Aan deze kant van Istrië liggen de Brijuni eilanden. Veertien groene eilanden die voor de kust liggen en waar
veel boottochten naar toe worden georganiseerd door plaatselijke ondernemers die vermoedelijk vroeger vissersbootjes hadden maar nu van het toerisme leven.
Vanuit Pula maar ook vanuit de kleine dorpjes kan je zulke boottochtjes aan de havens reserveren. Er zijn verschillende mogelijkheden afhankelijk van waar je vertrekt. Vanuit Rabac kon je naar Cres en Losinj eilanden en langs een blauwe grot. Wij kiezen echter voor de Brijuni eilanden. Het voormalige vakantieparadijs van de dictator van ex Joegoslavië president Tito en zijn regering. Ze verbleven hier regelmatig voor vakantie of voor zaken en voor de gewone bevolking was het verboden gebied.
Inmiddels is dat wel anders. Vele bootjes gaan bijna dagelijks in de zomermaanden langs de eilanden met vele toeristen. Er wordt ook veel gezeild rondom de eilanden. Een aantal van de eilanden zijn bevolkt door een paar toeristen en mensen die er werken of de eilanden beveiligen. Sommige zomerverblijven die nog resteren uit de tijd van Tito zijn nu voor heel veel geld te huur en we hebben ons laten vertellen dat Angelina Jolie hier nog onlangs een residentie op een eiland had afgehuurd voor haar gezin, voor een vakantie hier.
Tijdens de boottocht krijg je een eenvoudige lunch aangeboden waarbij je kan kiezen uit vis of vlees. Dit wordt ter plaatse op de boot voor je gegrilt en met wat brood en een koolsalade geserveerd. Alles wat je niet op kan of wat je overhoudt, zoals graatjes, kieper je volgens instructie van de kapitein in zee want het is allemaal voedsel voor de vissen en meeuwen. In de haven zag ik ook dat ze tijdens het bereiden van de maaltijd al het nodige aan koolbladeren en brood in de zee gooiden en dat hele scholen vissen daar gretig op af kwamen. Volgens mij voeren ze zo hun lunch bij elkaar voor de volgende boottocht. Die vissen vreten zich vol en dan haal je ze er met gemak uit denk ik.
De boottocht was geweldig mooi. Het uitzicht op Pula en de haven van Pula is al bijzonder om vanaf het water te zien. Je kan dan ook de Arena in volle glorie bewonderen. Als je de haven uitvaart zie je een heel stuk met vervallen betonnen gebouwen waar ooit de legers van Tito in gehuisvest waren. Nu zijn ze klaar voor de sloop en het ziet er armoedig en oud uit. Het wachten is op de projectontwikkelaars die de grond opkopen en er rijen met hotels en appartementen gaan bouwen. De locatie is subliem maar er moet nog wel wat (sloop)werk verzet worden dan.
Daarna een korte stop in Fazana waar we nog wat passagiers oppikken. Dit is een dorpje recht voor de eerste Brijuni eilanden. De boottocht gaat verder langs alle veertien eilanden en na een ruim uur varen worden we afgezet op een klein eilandje wat Jerolim heet. Het is een klein visvormig eilandje wat je ook veel op ansichtkaarten ziet. Je kan dan kiezen om hier een half uur of halve middag door te brengen.
Wij kiezen voor het laatste want we willen ook graag lekker zwemmen hier en hebben onze zwemspullen speciaal hiervoor meegenomen. Op het eilandje kan je een rondwandeling maken die wel leuk is. Hoog op de enige heuvel ligt een vervallen gebouw wat ook een ruim verblijf is geweest en heb je een mooi uitzicht over het eilandje. Verder heeft het eilandje een heel klein haventje om aan te meren en vele bootjes varen af en aan om mensen af te zetten en op te halen.
Bij het haventje is een restaurantje waar je lekker kan eten en drinken. Daar achter hebben ze ezeltjes en er lopen een soort bruine pauwen rond. Die hoor je ook voortdurend. Verder kwamen we een smaragdhagedis(?) tegen en er is een mooi strandje waar je heerlijk kan zwemmen.
Ondanks de zonnebrandcreme en zwemshirts zijn we hier en daar toch nog verbrand. Maaike op haar benen aan de achterkant van het vele zwemmen en Michel op zijn rug. Ik heb ook een stuk van mijn rug verbrand ondanks insmeren. Toch nog te weinig keer gedaan. Alleen Kars kan wat zon hebben zonder gelijk te verbranden.
Het is hier ook zo warm en zonnig en de zee is heerlijk met 24 graden. Rond half vijf worden we weer opgehaald nadat we hier een ruime twee uur hebben doorgebracht. We varen de haven van Pula weer binnen alwaar ik een mooie foto van de Arena kan schieten die daar ligt na te gloeien in de middagzon.
Labin en Rabac
De eerste dag en gelijk er maar op uit. We besluiten deze dag met onze huurauto een eind te gaan rijden om de omgeving wat te verkennen en te kijken hoe het rijden in Kroatië gaat. Waar kunnen we
geld halen, waar zitten de pinautomaten en waar kunnen we boodschappen doen want er moet gegeten worden en in een caravan zal je voor je eigen eten moeten zorgen. De munteenheid is de Kuna en de
waarde is nu 100 Kuno voor 13 euro.
In Nederland had ik de Lidl al gelocaliseerd in Pula en onze eerste boodschappen zijn vlot gehaald. Een dikke duim voor het navigatiesysteem en de recente wegenkaarten van Kroatië want die zijn
echt super handig hier nu we er zijn. Geen gedoe met een wegenkaart zien te vinden en op die grote rotondes hier heb je al je aandacht bij de weg nodig want het verkeer in Pula is enorm druk
overdag. Wat een stad.. wat een drukte.
In de middag nadat we onze buikjes en de koelkast gevuld hadden gaan we er echt op uit. We besluiten een dorpje aan de rechterzijde van Istrië te bezoeken omdat ik er van had gelezen dat het erg mooi was. Ook een toeristisch dorpje wat Rabac heet en waar wel wat te beleven was en de moeite van een bezoek waard.
Labin
Terwijl we naar Rabac rijden komen we door het Kroatische binnenland. Flinke heuvels (of zijn het nou bergen hier?) met stukken bos maar nog meer akkerland en kleine dorpjes. De wegen zijn bijna allemaal 80 km wegen maar je kan er lang niet altijd 80 rijden. Het zijn tweebaans wegen met flinke hellingen af en toe en ook vrachtverkeer en tractoren. Er is nu wel een grote snelweg aangelegd van Pula naar Rijeka en van Pula naar Koper maar als je kleine dorpjes als Rabac aan de kust wilt bezoeken zal je hoe dan ook de kleinere provinciale wegen moeten rijden.
Dat is niet erg verder want het is een prachtige route echter je moet er wel rekening mee houden dat het niet zo opschiet en dat je soms behoorlijk gaat klimmen en dalen met je auto. Voldoende benzine en drinkwater in je auto is wel belangrijk in dit hete weer. Temperaturen lopen hier op tot 30 of meer graden.
Na een mooie route te hebben gereden komen we eerst in het hooggelegen Labin aan. Een oud middeleeuws stadje wat hoog uittorent op een bergtop en uitkijkt over de baai van het lager gelegen Rabac wat aan zee ligt. Schitterende omgeving en even een halt houden hier is wel een aanrader omdat je hier zo mooi uitzicht hebt. Het dorpje zelf is ook wel aardig om even een kijkje te nemen maar wij hebben vanwege de warmte vandaag maar gelijk de tocht naar beneden gemaakt naar Rabac.
In Rabac is parkeren best een uitdaging. Dat is wel vaker in Istrië hebben we al gemerkt. Allereerst is het een plekje vinden waar je mag parkeren een hele opgave. Er lijken veel meer auto's dan parkeerplaatsen te zijn en dat is de hele vakantie wel een uitdaging gebleven als we ergens aankwamen behalve in Porec.. wat wel over voldoende parkeerruimte beschikte maar daarover later. Daarbij is parkeren alleen mogelijk als je muntgeld hebt of een speciale parkeerkaart die we natuurlijk niet hadden als toerist. Dus ga je parkeren, zorg dat je voldoende muntjes bij je hebt want je moet vaak vooraf betalen (behalve in Porec) en je kaartje in de auto leggen. Dat is ook wel opletten dat je de tijd goed inschat en op tijd terug bent.
Rabac is een schattig dorpje wat helemaal ingericht is op zwemmen, watersport en toerisme. Het ligt aan een baai met een eigen (heel druk bezocht) strand. Ook hier het bekende kiezelstrand wat je overal in Istrië tegenkomt. Waterschoenen zijn hier noodzakelijk vanwege kiezels, rotsen en zee egels, wil je je voeten heel houden. Tevens is factor 30 tot 50 ook wel een aanrader evenals een zonnebril of petje of iets dergelijks.
In Rabac heb je een superleuke boulevard die om een rotspunt heen slingert en langs die boulevard heb je uitzicht op de baai en de tegenover gelegen eilanden van Cres. De boulevard is omlijst door souvenirsshops, kledingwinkeltjes en restaurants. Een stukje verderop zijn hotels en nog andere stranden te vinden waar je heerlijk kan zwemmen.
Er is hier veel op het gebied van watersport. We zien zeilboten, surfers, motorbootjes met een banaan of waterskiërs, parasailen, waterscooters en boten waarmee je een excursie kan doen naar nabijgelegen eilanden.
We besluiten hier een warme maaltijd te nemen en genieten van een pizza in een van de hoger gelegen restaurantjes waar het niet zo druk is en waar we een formidabel uitzicht over de baai hebben. De Italiaanse keuken zwaait hier de scepter met veel pasta en pizza gerechten. Verder vind je hier veel grill restaurantjes met een varken of geit aan het spit.
We gaan naar Pula
Het is lang geleden dat ik in Kroatië zoals dat nu heet, geweest was. In de jaren '90 voor de oorlog was Joegoslavië tot drie keer toe mijn vakantie bestemming en heb ik de omgeving van Optaija,
Zadar en Biograd leren kennen. Een grote wens was om nog eens terug te keren maar dan naar Pula.
Toen Kroatië eind 2013 bij de EU kwam verviel de paspoorteis en konden de kinderen met hun identiteitskaarten nu ook Kroatië in. Gelijk hebben we een reis geboekt via Sunweb naar Pula voor de zomervakantie. Dit keer weer eens op een camping pal aan zee. Een vliegreis Amsterdam Pula met tussenstop in Rimini Italië op de heenweg. Maar een vlucht die relatief kort duurt (zo'n 2 uur).
Waarom Pula? Eigenlijk omdat Pula een grote stad is met veel faciliteiten en oude romeinse resten. Het bijzondere aan Pula is dat ze een enorm grote arena heeft (vier na grootste ter wereld) en we hadden oorspronkelijk de planning om van daaruit een dagtocht Venetië te maken. Bij nader inzien is dit in het hoogseizoen geen goed idee. We hoorden van anderen dat het er loeidruk is dan en de prijs voor een bootovertocht is erg duur. Met de auto er naar toe kost je zeker 3 tot 4 uur.
Deze kant van Istrië heeft echter veel mooie dorpjes en leuke activiteiten te bieden. De natuur is er wonderschoon met flinke heuvels, prachtige eilanden, bosrijke hellingen en azuurblauw glashelder water. Daar hebben we deze vakantie dan ook volop van genoten zoals je zult lezen in de reisverhalen.
Dit is de camping Stoja zoals ze als schiereilandje ten westen van de stad Pula ligt. Op het kruispunt voor het eiland ligt een rotonde met bushalte waarde bus naar Pula vertrekt en aankomt. Het schijnt echter wel een hete en langdurige rit te kunnen worden in de zomermaanden. Gelukkig hadden we een huurauto dus we waren zo vrij als een vogeltje in Istrië.